Ett mycket märkligt år går mot sitt slut

Nr 4, 2020 – Tidningen Företaget

Det går inte att bara blunda och hålla för öronen i rådande läge, men någonstans i allt det här behöver vi ändå tro på en framtid, både för företagandet och för mänskligheten.

Vi är många som har drabbats på olika sätt, många som har åkt en känslomässig berg- och-dal-bana under de senaste nio månaderna. Fortfarande är det väldigt osäkert vad som kommer att hända den närmaste tiden.

Det fantastiska är, trots allt, att det under den här tiden finns sådant som har förändrats till det bättre! Inte bara det faktum att vi tvättar händerna oftare och mer noggrant eller att vi faktiskt stannar hemma om vi känner oss det allra minsta krassliga. Jag tänker på alla kreativa företagare som gör allt de kan för att underlätta säkra affärer och säker handel för oss som bor i vår fantastiska bygd. Allt från att få både mat från affärer och restauranger och andra varor hem till dörren, till att butiker har längre öppethållande, och att de till och med erbjuder oss att få vara ensamma och handla i butiken.

Så fantastiskt! Därför måste vi alla dra vårt strå till stacken och vara lojala så att vi får behålla dem även när den här pandemin är över. Handla lokalt och låt dina pengar stanna i vårt närområde, här där vi lever och verkar. Visa att du uppskattar våra lokala företag och allt de gör för oss. Det finns bara vinning för alla i det, behållningen kommer oss själva till godo och om alla hjälps åt så kommer vi att ha kvar våra fantastiska företagare även när pandemin är över. Just ditt bidrag kan faktiskt vara avgörande för den du väljer att spendera dina pengar hos, tänk på det. Dina handlingar idag avgör hur utbudet ser ut imorgon. Det här är något att särskilt tänka på nu i jultider när vi gärna köper gåvor till nära och kära.

Julgåvor
Som arbetsgivare har du en extra möjlighet just i år att köpa något skattefritt till dina medarbetare. Fram till årsskiftet kan du, förutom sedvanliga 450 kronor, lägga till ytterligare 1 000 kronor och på så sätt kunna ge en gåva till högre värde, en gåva som du naturligtvis helst köper hos något lokalt företag!

Med livet som företagare följer alltid en del frågeställningar om vad som gäller i olika situationer. Något som ofta upplevs som krångligt är regler om representation. Det allra viktigaste att känna till är att det krävs att utgiften har ett omedelbart samband med din näringsverksamhet. Sedan 2017 är i princip inga utgifter för representation avdragsgilla, men däremot kan du få göra avdrag för ingående moms på ett värde av 300 kr per person och tillfälle med undantag för representation med alkohol. Enklare förtäring och förfriskningar är dock direkt avdragsgilla med upp till 60 kr per person liksom s.k. kringkostnader som entré till olika aktiviteter, avgift för green fee, lokalhyra och musikunderhållning för maximalt 180 kr per person. Något annat som ofta diskuteras är vad som är avdragsgillt och vilka privata utgifter som ditt företag kan stå för. Då och då dyker uttalanden upp som ”Det här tar du väl på företaget?” när något ska betalas. Riktigt så enkelt är det inte för regelverket är rätt kinkigt med vilka inköp som får bokföras för företagets räkning. Grundregeln är att utgifter som behövs för att företaget ska få inkomster är avdragsgilla. Några utgifter som klassas som privata får du ändå ta i ditt företag. Ett exempel är om du använder mobiltelefon i arbetet får du även använda den privat i viss utsträckning. Detsamma gäller dator och surfplatta. Du kan också låta ditt aktiebolag hyra arbetsrum i din bostad. Den hyran tar du i så fall upp i din deklaration.

Inför årsskiftet
Det finns en del saker som är värda att trycka lite extra på för oss företagare inför årsskiftet. Som delägare i ett aktiebolag bör du, om du har möjlighet, se till att ”ta ut rätt lön” för att på så sätt spara ihop utrymme till lågbeskattad utdelning till kommande år. Om du funderar på att starta ett nytt bolag inför nästa år är det en bra idé att göra det före årsskiftet. Äger du aktierna i bolaget den 1 januari 2021 får du tillgodoräkna dig underlag för lågbeskattad utdelning ett år tidigare. Jag passar också på att påminna om att kontrolluppgifter fortfarande behöver lämnas till Skatteverket om du har tagit ut utdelning eller fått ränta på inlånade pengar till ditt företag. Senast den 1 februari 2021 är datumet som gäller.

Vi på Dalälva ser fram emot att få vara din samtalspartner när du behöver tips och råd eller kanske bara någon att bolla idéer med. I tider av oro för smitta så ses vi gärna digitalt eller talas vid på telefon. Vi är inte längre bort än en knapptryckning!

Jag önskar er alla en fridfull julhelg och ett gott nytt år både i livet och i företagandet!

Vi ses 2021,

Annelie Bälter