Dags att tänka till
-och kanske ställa om

Nr 3, 2020 – Tidningen Företaget

Nu behöver entreprenören och överlevaren i oss sätta fart!.

År 2020 kommer att gå till historien, ett märkligt år som har påverkat oss alla på ett eller annat sätt. Vi får helt enkelt inse att den här pandemin kommer att hålla oss i stenhårt grepp under lång tid framöver.

Det har varit och kommer fortsatt att vara en tuff och osäker tid för många. Saker kommer inte att lösa sig av sig själv, nej, nu behöver entreprenören och överlevaren i oss sätta fart! Många har trots allt klarat sommaren rätt okej, tack vare att vi har haft en hel del besökare i vår fina region. Men nu är ”svemestern” över och människor går tillbaka till arbete och skola. Vi är flera som nu behöver tänka till igen och igen, och om möjligt ställa om delar av eller rent av hela verksamheten för att hitta fler ben att stå på.

Vi på Dalälva har också fått vår beskärda del och insett att det är värdefullt med fler ben. Vi har därför under försommaren och sommaren utökat vår inriktning med olika IT-lösningar, med digitalisering för att förenkla för företagare och med helhetslösningar för omställning mot e-handel som komplement till fysisk handel. Vi hjälper till med allt från uppstart till att säkerställa betalnings- och leveranslösningar samt uppdatering av hemsidor och sociala medier.

Vi förmedlar även lösningar för kassasystem för både butiker och restauranger samt ser till att detta integreras med företagets bokföring. Vi kommer även att under hösten kunna erbjuda juridisk kompetens inom våra väggar och samtidigt fortsätter vi naturligtvis att på olika sätt förenkla och underlätta vardagen för företagare så som vi hittills har gjort!

Många av de företag som har drabbats hårdast av coronapandemin driver sin verksamhet i form av enskild firma. Det har varit svårt, ja rent av omöjligt att ta del av regeringens olika stödpaket. Kanske går du i funderingar om och i så fall när du ska ombilda din verksamhet till att istället drivas i aktiebolagsform? Vi vill gärna vara med dig på den resan!

Börja med att slå oss en signal så tar vi en första förutsättningslös diskussion. Det bjuder vi på och du förbinder inte dig till någonting förrän vi kommit överens om vad du vill ha hjälp med och i vilken omfattning.

I skrivande stund kom ett meddelande från Finansdepartementet om att omställningsstödet föreslås förlängas till att även gälla månaderna maj, juni och juli 2020. För maj 2020 krävs att företaget haft ett omsättningstapp på mer än 40 procent jämfört med maj 2019 och för juni och juli 2020 krävs att företaget haft ett omsättningstapp på mer än 50 procent jämfört med juni och juli 2019.

Näringsdepartementet har nu också meddelat att ett omsättningsbaserat stöd till enskilda företagare föreslås, där de ska kunna få ersättning med 75 procent av omsättningstappet under månaderna mars, april, maj, juni och juli 2020. Kraven för att få stödet beviljat är att omsättningen för mars och april 2020 understeg 70 procent av omsättningen för motsvarande period 2019. För maj gäller 60 procent och för juni och juli 50 procent. Totalt kan företagaren få stöd på 120 000 kronor fördelat på dessa stödperioder.

Jag vill passa på att nämna några förslag som trädde i kraft den 1 juli:

• Möjlighet för arbetsgivare att ge skattefria gåvor till anställda upp till ett värde om 1 000 kronor per anställd (inkl. moms) är väl värd att trycka på. Du som har ekonomisk möjlighet, passa på att nyttja detta så gynnar du samtidigt någon företagarkollega som kanske har det lite jobbigare. Skattefriheten gäller till och med 31 december 2020 och för alla gåvoslag utom pengar.

• Aktiviteter som kan bekostas med friskvårdsbidrag har utökats rejält. Friluftsaktiviteter och naturupplevelser med inslag av motion, agility, sportfiske, forsränning, motocross, enduro, speedway, paintball, självförsvarskurs och hälsoappar för hemmaträning är några exempel på sådant som nu omfattas. Bidraget kan även användas för personliga startavgifter i tävlingar och motionslopp.

Ett av flera förslag som kan bli verklighet från nästa år är att RUT-avdraget kan komma att utökas med flera tjänster samtidigt som avdragstaket för dessa tjänster föreslås höjas från 50 000 kronor till 75 000 kronor.

Skatteverket har också lättat på kraven för att få tillbaka moms på befarade kundförluster på grund av coronapandemin. Det är under tiden 1 februari-31 december 2020 möjligt att få tillbaka momsen efter enbart en betalningspåminnelse samt att fordran är mer än tre månader gammal.

Jag önskar er alla en fin höst med god hälsa och välgång i livet och i företagandet! Glöm inte att hålla avstånd, att stanna hemma om du känner dig det minsta krasslig och att tvätta händerna ofta. Då tar vi oss igenom detta!

Behöver du tips och råd eller kanske bara någon att byta tankar och idéer med? Tveka inte utan kom till oss på Dalälva. Vi finns här för dig och brinner för att hjälpa till!

Annelie Bälter