Corona! Covid-19!

Nr 2, 2020 – Tidningen Företaget

Märklig företeelse som ingen av oss ens kände till för några månader sedan. Viruspandemin slog till plötsligt och påverkar oss alla – inte minst alla företagare.

Tips och råd till företagare är vad jag har fått i uppdrag att skriva om här i tidningen. Men vad ger man för tips och råd i dessa tider? Det får bli en annorlunda text den här gången, med lite personlig prägel.

Så vad var det egentligen som hände? Hur kan något som inte syns ställa till sådan oreda? Det otäcka är att alla drabbas på ett eller annat sätt – barn och vuxna, gamla och unga, människor och företag, städer och landsbygd, hela samhället, ja, hela världen.

För oss som vanligtvis jobbar med att hjälpa företagare med allehanda uppdrag av ekonomisk natur så har den uppkomna situationen till del inneburit något helt nytt. Våren ägnas normalt åt bokslut och deklarationer. När detta slog till och flera över en natt blev tvungna att stänga ner sina verksamheter fick vi i stället agera samtalspartners åt förtvivlade företagare som behövde snabba råd för att överleva. Företagare ringde och ville få hjälp att förstå de olika krispaketen som presenterades likt ett smörgåsbord; åtgärder som skulle mildra de ekonomiska effekterna av virusutbrottet, åtgärder som hyresstöd, slopat karensavdrag, korttidsarbete, nya lånemöjligheter genom statlig företagsakut och lån via banker och Almi, omställningsstöd, extra avsättning till periodiseringsfonder, stöd för sjuklönekostnader och tillfällig nedsättning av arbetsgivar- och egenavgifter.

Vad av allt detta kan vara till hjälp för just mig? Hur gör jag för att få ta del av stöden? Kan ni hjälpa mig att ansöka? Vad ska jag tänka på? Hur ska jag klara mig? Hur ska jag göra om alla intäkter uteblir under en längre tid? Hur gör jag med alla obetalda skulder? Vad ska jag säga till mina leverantörer? Kan jag få hjälp att förhandla om mina avtal? Jag har inte råd att ha kvar mina medarbetare, hur ska jag göra? Banken vill ha en likviditetsbudget, vad är det? Kan ni hjälpa mig att göra en sådan? Kan ni följa med till banken? Ja, frågorna var många och av både stort och smått. Det är bara att konstatera att det inte är någon dans på rosor att vara egen företagare när något sådant här inträffar.

Hade vi svar på alla frågor? Nej, naturligtvis inte. Däremot försökte vi hjälpa till att sortera i det virrvarr som uppstod och lyssna på vad var och en hade på hjärtat. Ta kontakt med leverantörer och upprätta avbetalningsplaner blev ett av våra initiala råd, kanske fanns möjligheten att få lämna tillbaka varor eller annullera beställningar? Se över kostnader och avtal. Be om amorteringsfrihet på befintliga krediter, både i företaget och privat.

Det som är viktigt nu både ur ett företagar- och rådgivningsperspektiv är långsiktighet. Trots ovissheten och oförutsägbara tider så är det viktigt att försöka se framåt. Hur kan vi på bästa sätt bädda för både överlevnad nu och fortlevnad sedan? För överlevnad här och nu gäller det att förstå och nyttja de möjligheter till stöd som finns så långt det är möjligt. Samtidigt är det viktigt att ha en plan för vad pengarna ska räcka till på lite längre sikt. Det är svårt, om ens möjligt, att veta i vilken omfattning pengar kommer att komma in i företaget nu när allt är så ovisst. Därför är det viktigt att få kontroll över företagets kostnader. Samtidigt är det viktigt att “vara entreprenör på riktigt” nu, att tänka om och tänka nytt, kanske ställa om och jobba annorlunda? Vad kan just du och ditt företag göra för att erbjuda varor och tjänster på ett annorlunda sätt? Det gäller att ta vara på de möjligheter som finns.

Kanske behöver du någon att prata med och bolla idéer med? Till oss på Dalälva är du alltid välkommen så hör gärna av dig. Vi hjälper gärna till med de olika stöden, att ansöka om dem och att bistå med avstämningar av redan erhållna stöd. Kanske är du berättigad till en konsultcheck från Region Dalarna? Vi förklarar vad det innebär och hjälper dig att ansöka. För oss är det viktigt att alla ska ta sig igenom detta, gärna starkare än innan.

Njut av att få gå ut i naturen, sitta i solen och möta den annalkande sommaren, stötta dina lokala handlare och företagare, ät en god lunch eller middag på kvarterskrogen eller beställ hem mat, kanske lyxa till det med en hotellnatt – det du bidrar med kan vara väldigt viktigt för just den företagarens möjlighet att överleva.

Och du, glöm inte att stanna hemma om du känner dig det minsta sjuk eller om någon i din familj är sjuk, tvätta händerna ofta och håll avstånd. Gör inte det här enbart för att någon myndighet säger att du ska göra det, utan för att du själv väljer att göra något som är viktigt. Och viktigast av allt – håll i och håll ut, slappna inte av utan bry er lite extra om varandra, visa hänsyn och hjälp dem som behöver. Då kommer vi att ta oss igenom detta – tillsammans är vi starka!

Tveka inte att höra av dig till oss om vi kan hjälpa till på något sätt. Vi på Dalälva finns här för dig.

Annelie Bälter