Våga hoppa ut i det okända

Nr 3, 2021 – Tidningen Företaget

Här kommer råd och tips till dig som funderar på att starta eget.

Att starta företag är spännande, roligt och utmanande. Samtidigt är det massor att tänka på. Att ta steget att starta företag är kantat med en mängd funderingar, frågeställningar och ibland även oro. Med all rätt. Att starta företag innebär att du ger dig ut på djupt vatten utan den invanda tryggheten i att ha en anställning. Samtidigt vill jag verkligen pusha för att ta steget om du har tänkt tanken. Det kan nämligen bara bli så bra som just du gör det till.

För fem år sedan startade jag mitt eget företag. I mitt fall var det ingenting som jag hade gått och tänkt på under lång tid eller någon dröm som jag närt. Anledningen var att jag och mina dåvarande kollegor plötsligt stod utan arbete när vår arbetsgivare kom med beskedet att verksamheten i Dalarna skulle avvecklas. Beskedet kom helt oväntat och där och då kändes den där ödesdigra dagen som en av de värsta i mitt liv. Frågorna hopade sig och det var svårt att sortera tankarna. Vad skulle hända med alla oss, med mina medarbetare, med våra kunder och med allt som jag hade byggt upp under drygt 12 år? Inom två dygn hade jag bestämt mig – jag skulle på något sätt driva verksamheten vidare. Den värsta dagen blev med facit i hand en av de bästa!

Jag är övertygad om att det kommer något gott ut av det mesta och för egen del är jag väldigt glad över att jag vågade ta steget när möjligheten gavs!

Kanske är det dags för dig också att ge dig ut i entreprenörsvärlden, att starta ett eget företag? För många är det en dröm där det stannar vid just en dröm och för många blir drömmen verklighet. Är du redo och står i startgroparna? Det finns en hel del råd och tips inför resan. Jag vill här ge några av mina.

Först och främst: Ju mer förberedd du är desto roligare och enklare blir det. Att sätta både ord och siffror på dina tankar och idéer är väl investerad tid. Orden blir en affärsplan och siffrorna en budget.

I affärsplanen skriver du ner din affärsidé, vad som gör ditt företag unikt, vad du planerar att sälja och varför, vilka dina mål med ditt företag är, vilka dina kunder är, hur du ska marknadsföra din tjänst eller din produkt, hur du ska ta betalt och vad det ska kosta, hur konkurrensen ser ut, vilka dina personliga förutsättningar är, hur finansiering ska ske, vem som ska sköta den ekonomiska biten och slutligen bör du tänka igenom styrkor, svagheter, möjligheter och risker i din affärsidé.
En budget är nödvändig för att du ska få en överblick över hur mycket det kommer att kosta. Tänk på att ta hänsyn till kostnader för marknadsföring, hemsida, administration, försäkringar och löner till anställda. Om du planerar att göra investeringar och kommer att behöva finansiera dessa genom banklån så ska du också ta hänsyn till räntekostnader och avskrivningar i din budget. Tänk också på att kostnader kan vara extra höga i början. Just den ekonomiska biten är viktig! Inte enbart den företagsekonomiska, utan även din privata ekonomi. Räkna därför med att ha en privatekonomisk buffert som du kan leva på under det första halvåret.
Att hitta en mentor som kan tänka sig att hjälpa dig under det första året är ett av mina bästa råd, någon som har lång erfarenhet från företagande och näringsliv, som har gjort samma resa och som kan ge värdefulla råd och motivation, även när det känns extra jobbigt. Att vara egen företagare kan också stundtals vara ensamt och en mentor fyller då en viktig funktion även där.

Ett bra nätverk är både viktigt och många gånger en förutsättning. Det kan vara allt från människor med olika kompetenser och erfarenheter till människor i din närhet som du vet att du kan lita på. Våga alltid fråga en gång för mycket än en gång för lite och tänk på att det inte finns några dumma frågor! Kom gärna till oss på Dalälva med dina funderingar. Vi finns här och hjälper gärna till med både mjuka och hårda ting. Behöver du ett bollplank, hjälp att registrera ditt företag, hjälp med marknadsplan eller budget så ser vi fram emot att hjälpa dig!

Slutligen, fokusera på det du kan bäst och ta hjälp med allt annat, var ekonomisk, ha tålamod, använd varje tillfälle till att sälja, säg ja – men till rätt saker – och våga hoppa ut i det okända.

Lycka till med ditt företagande,

Annelie Bälter